<

Bazilika Urbana

>

Glavni vjerski centar Salone nastao je u neposrednoj blizini prvoga kršćanskoga oratorija oblikovanoga u privatnoj kući, u tzv. domus ecclesiae. To je prostor omeđen sa zapadne strane gradskim zidinama, s istočne ulicom koja je vodila do malih gradskih vrata u zidinama na sjeveru, a s juga ulicom koja je izlazila iz onih starih gradskih vrata, nazvanih Porta Caesarea. U ostacima privatne kuće uz gradske zidine, vidi se dvorana tog oratorija s polukružnom apsidom i zidanom klupom za svećenike te podnožjem oltarne ograde. To je, kako se vjeruje, prvi kršćanski oratorij, koji je E. Dyggve nazvao oratorij A. U njegovoj blizi, na jugu, bio je još jedan, kojeg je nazvao oratorij B. Već je Bulić pomišljao da je to mjesto gdje se u vrijeme Domnija, prvoga salonitanskoga biskupa, sastajala zajednica kršćana. Na zapadu su bila vrata, pred njima mali atrij s fontanom (u blizini su bile terme i vodovodne instalacije). U novije doba B. Gabričević je pretpostavio da je oratorij uređen u vrijeme propovjednika Venancija, vjerojatno prvoga organizatora kršćanske zajednice početkom druge polovice 3. stoljeća.

Poslije Milanskoga reskripta o toleranciji 313. godine kršćanska je zajednica dobila legalitet javnog ispovijedanja pa je idućih godina i u Saloni započela gradnja velikog vjerskog višeslojnog kompleksa koji se gradio mnogim desetljećima i stoljećima. U njemu su bile podignute sve zgrade neophodne za ispovijedanje vjere potrebne kršćanskoj zajednici: jedna pa druga velika crkva, zatim krstionica, biskupski stan, atriji i predvorja. Glavni pristup tome kompleksu bio je s juga kroz monumentalni ulaz sa četiri stupa. Odatle se prilazilo u narteks, zajednički predprostor obiju usporednih bazilika na istočnoj strani. Dobro je sačuvan stari pločnik i pristupno stepenište krstioničkom kompleksu na sjeveru narteksa.
Sjeverna crkva, koju je F. Bulić, pretpostavivši da je to glavna, biskupska crkva Salone, nazvao gradskom bazilikom (Basilica urbana) trobrodna je bazilika s velikom polukružnom apsidom u kojoj su uza zid načinjene klupe za svećenike. Gradnju je započeo biskup Simferije u 4. stoljeću, a dovršio je njegov nasljednik biskup Egzihije cum clero et populo (sa svećenicima i narodom), kako piše na ulomku sačuvanog mozaika. Crkva je bila posvećena Kristu. Poput ostalih crkava toga doba i ova je tijekom vremena višekrat pregrađivana, osobito u 5. stoljeću.

Južno, neposredno uz ovu, bila je još jedna crkva bazilikalnoga oblika nad kojom je u doba biskupa Honorija II. (547.), u prvoj polovici 6. stoljeća, sagrađena velika crkva križnoga tlocrta. Taj je biskup poznat iz pisanih izvora kao sazivač crkvenih sabora u Saloni 530. i 533. godine, koji su bili vrlo važni za uspostavljanje crkvene vlasti u Dalmaciji.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje