<

Tematsko pješačka ruta "Izvor života"

>

Tematsko pješačka ruta „Izvor života“ ima za cilj povezati izletište Jadro s Mravincima i Kučinama. Ruta je kružna te objedinjuje priču o izvoru Jadra ali i sakralnoj baštini stoga nosi naziv „Izvor života“.

Ukupna dužina pješačke rute je oko 9 km a nadmorska visina ove rute je do 400m.

Ruta započinje na izletištu Jadro te se nastavlja prema Kapeli Svetog Jurja iz 1397.godine, nakon čega vodi do Tvrđave Kuk (Stari grad) iz 16.stoljeća koja se koristila za obranu od Turaka, a ispod koje se nalazi crkva Sv. Petra. Nadalje ruta nastavlja grebenskom stazom do najviše kvote staze, predjela nazvanog Kapina, koji je naziv za jednu od karakterističnih draga koje se s ovoga dijela Mosora spuštaju prema Kliškom polju. Od Kapine ruta nastavlja put u naselje Kučine, pored crkve Bezgrešnog začeća Bl. Djevice Marije te crkvice svetog Luke u kojoj se nalazi drveni polikromirani i pozlaćeni oltar. Nakon Kučina, ruta se nastavlja kroz centar naselja Mravinci te se spušta cestom do odvojka za pješačku stazu, a prije čega prolazi pored Starohrvatskog groblja te nastavlja prema kamenoj prapovijesnoj gradini Sutikva na 129 m nadomorske visine. Ruta nastavlja prateći veći dio Dioklecijanovog akvedukta natrag do izletišta Jadro.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje