<

O Solinu

>

Područje Solina je smješteno u centralnom dijelu Srednje Dalmacije, 5 km sjeveroistočno od Splita. Prikladno je položeno na južne, osunčane padine Kozjaka (780 m) i zapadne obronke Mosora (1340 m), na području koje se proteže prema Kaštelima i Trogiru, odnosno Podstrani i Omišu te prema Splitu. Područje Solina uključuje područje centra Solina, Vranjica, Mravinaca, Kučina, Rupotine.

Gradonačelnik: Dalibor Ninčević

Površina: 18 km²

Broj stanovnika: 24125

Klima: Solin se, kao i cijelo područje Srednje Dalmacije, odlikuje vrlo povoljnjim klimatskim značajkama. Posjeduje izrazitu sredozemnu klimu, s blagom, pretežno vlažnom zimom i suhim, vrućim i sunčanim ljetom.Na povoljnu klimu utječu i lokalni i periodični (sezonski) vjetrovi. Među njima najizrazitiji su lokalni vjetrovi jugo (jugoisočnjak) i bura (sjeveroistočnjak), koji pušu tijekom cijele godine, ali su ipak najizrazitiji zimi kad im je i najveće bioklimatsko djelovanje. U rano proljeće i ljeti najkarakterističniji sezonski vjetar je maestral (sjeverozapadnjak) koji ima značajno termoregulacijsko djelovanje, jer donosi pogodno osvježenje s mora. Godišnja količina oborina iznosi oko 800 mm, ali je povoljno raspoređena, tako da su proljeće i naročito ljeta uglavnom suha, a umjerene kiše padaju u jesen i zimi. Snijeg je rijetka pojava.

Položaj: 16,53 stupnja istočne zemljopisne dužine i 46,47 stupnjeva sjeverne zemljopisne širine

 

Službene stranice grada Solina

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje