<

Izletište Jadro

Povijest Solina, Splita i okolice vezana je uz rijeku Jadro koja je bogata pitkom vodom i taj značaj se održao sve do danas. No, osim što je rijeka koja izvire u podnožju Mosora bila i ostala važan izvor vode okolnom stanovništvu i naseljima,

njezina vrijednost puno je veća od toga jer je uz nju, pored biljnih i životinjskih vrsta, nastalo puno vrijednih znamenitosti antičke i hrvatske povijesti te prirodne i industrijske baštine novijeg doba. U sklopu projekta „Jadro-izvor života“ integrirani su svi ovi motivi rijeke Jadro. Izletište ujedinjuje gospodarsko, kulturno i prirodno bogatstvo koje je ova rijeka kroz povijest donosila najvećim kulturama koje su živjele uz nju i čuvale je u izvornom obliku.

Rijeka Jadro kao neiscrpna inspiracija zaslužila je glavnu ulogu naratorice koji u prvom licu priča sve važne događaje, od samih početaka, pa sve do današnjih dana i vodi posjetitelja kroz sve kutke vremena kojima je svjedočila. Simbolika neprekinutog toka, koji je bio tu prije nas i bit će tu još dugo nakon našeg vremena, poveznica je koja nam omogućuje da vam ispričamo priču linijom koja kreira najrazličitije oblike i vodi vas kroz različite sadržaje na inovativan način kako biste dobili potpuni doživljaj i uranjanje u iskustvo rijeke koja život znaci.

Ponekad umjerena i blaga, ponekad nepredvidiva i kompleksna, linija je i simbol vremena viđenog očima rijeke Jadro koje je ostalo očuvano kroz stoljeća i bit će još dugo ovdje kao vrijedna ostavština koju čuvamo od zaborava za sve one koji će tek otkriti pravu veličinu ove malene rijeke.

A) CENTAR ZA POSJETITELJE

Centar za posjetitelje, smješten u prizemnici s ravnim ozelenjenim krovom, ima uređenu multimedijalnu dvoranu te podrum s mrjestilištem mekousne pastrve, ugrožene endemske vrste ovoga područja. U centru su instalirane aplikacije zelene tehnologije koje osim edukativnih sadržaja imaju i svrhu očuvanja okoliša. Naime, suvremena tehnologija omogućuje i praćenje broja posjetitelja kako se ne bi opteretio sustav i ugrozila flora i fauna izletišta.

U multimedijalnoj dvorani centra nalaze se Kids Corner, interaktivni sadržaji prilagođeni edukaciji djece te film i aplikaciju namijenjene odraslima o ekologiji i očuvanju prirode i same rijeke Jadro.

Od orijentacijskog panela na ulazu u izletište do centra za posjetitelje vodi i taktilna staza koja omogućuje lakši pristup slabovidnim i slijepim osobama, a osobama smanjene mobilnosti osiguran je pristup svim sadržajima uz pomoć koso podizne platforme.

Mrjestilište

S obzirom da je mekousna pastrva ugrožena vrsta, postojanje umjetnog mrjestilišta značajno doprinosi nastojanjima očuvanja ove endemske vrste. Neposredno pred mrijest, koji se događa tijekom veljače i ožujka matice se izlovljavaju iz rijeke te se smještaju u bazene koji s prirodnom podlogom i biljkama imitiraju prirodno okruženje rijeke. Pastrve se čuvaju kroz sve razvojne stadije mlađi, od oplođenih jaja do mladih riba kada se vraćaju u svoje prirodno stanište. Posjetitelji u manjim grupama mogu vidjeti cijeli proces razvoja uz prezentaciju mrijesta i općenito, mekousne pastrve.

B) INTERPRETACIJSKI CENTAR

Postojeći bunker iz Drugog svjetskog rata preuređen je u interpretacijski centar mekousne pastrve. Na zidovima su izloženi su i informativni panoi o mekousnoj pastrvi Solinki, a dostupni su i taktilni izlošci koji simuliraju pastrvu. Tu se nalazi i mulitouch stol s prikazom toka rijeke Jadro i interaktivnim aplikacijama, a u kupoli bunkera uređen je posebni imerzivni prostor s periskopom prirode i aplikacijom „hod po vodi“.

C) VANJSKI SADRŽAJI

Platforme znanja

Kao dijelovi mozaika koji sadrže cjelovitu priču o rijeci, njezinom kraju i žiteljima, o zajedničkoj prošlosti i sadašnjosti, poučnom stazom u okviru izletišta proteže se deset „platformi znanja“. One sadrže tekstove i fotografije s temama prirodne, kulturne i industrijske baštine.

Off-road panels

Maštoviti paneli, raspoređenim po izletištu i uz šumske staze pričaju drugačiju pomalo neobičnu povijest. Na njima su sačuvane od zaborava tople i osebujne anegdote rijeke i njezinih mještana iz okolnih naselja.

Dodatni sadržaji za slobodno vrijeme

U sklopu parka nalaze se teren za boćanje, dječje igralište i meteorološke stanice, a tu su i pješačke staze kroz šumu za one koji žele dalje istraživati prirodne ljepote okolice Jadra.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje