<

Mekousna pastrva

>

Jadro je tipična krška rijeka, kratkog toka, ali bogata vodom s prosječnim proticajem 9m3/s. Nitko nije otkrio podzemne labirinte kojima prolaze njezine vode ili odgovorio na pitanje kako je pronašla pukotinu u tvrdim mosorskim stijenama da bi ugledala svjetlost dana. Duga je oko četiri i pol kilometara, a izvire ispod zapadnih padina Mosora. Ulijeva se u more u vranjičkom zaljevu kod Solina. Nije u kontaktu ni s jednim drugim vodotokom, pa ta izolacija, kao i kod drugih krških rijeka, utječe na stvaranje endema.

Tako se i u Jadru razvila endemična podvrsta Mekousne pastrve (Salmothymus obtusirostris salonitana), koja je rijetka i potencijalno ugrožena. Populacija ove pastrve održava se, ali točno stanje populacije nije poznato.
Salmothymus obtusirostris salonitana (Karaman, 1927),Solinska mekousna*

 

Morfologija

Leđna peraja: 4 tvrde šipćice / 11 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 4 tvrde šipćice / 9 mekanih šipćica
Trbušne peraje: 2 tvrda šipćica / 8 mekanih šipćica
Prsne peraje: 1 tvrda šipćica / 12 mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 100-105
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 20
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 17
Piloričkih nastavaka: ima oko 61-81
Usta su kod ove podvrste relativno mala i mesnata. Njuška je zaobljena. Gornjovilične kosti su kratke i široke. Gornja vilica je kratka i jedva doseže do horizontale sredine oka. Zubi su sitni. Ljuske su relativno velike. Boja leđa je sivkasto žuta, bez ikakvih pjega. Bokovi su posuti tamnim i crvenim pjegama. Tamne pjege postoje samo na prednjem dijelu tijela, uglavnom do ispod leđne peraje, dok se crvene pružaju po cijelom tijelu. Na škržnim poklopcima ima više tamnih pjega i one su najintenzivnije obojene.
Max veličina: oko 2 kg; maximum do 4 kg
Biologija: Živi na mirnim mjestima u rijekama. Hrani se sitnim gamarusima, malim puževima, ali hvata i kukce koji padaju na vodu. Mrijesti se u proljeće.
Distribucija: Nalazimo je kao endem u rijekama Jadro i Žrnovnica. Endemska vrsta
Ugroženost: Nalazimo je u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao rizičnu vrstu.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje