<

Romantika u Saloni 2023.

>

Cilj ove manifestacije, koja će se održati u ljetnim mjesecima u 3 različita termina je “oživljavanje” povijesti kroz kvalitetnu i autentičnu interpretaciju antičke baštine putem organizacije tematskih večeri kojima se na kreativan način prikazuje život u Saloni u antičko doba. Ovom manifestacijom doprinosimo promidžbi antičke Salone i Solina, ali i unaprijeđenju kvalitete sadržaja u destinaciji, a time neposredno utječemo i na povećanje broja posjetitelja u destinaciji. Sa zadovoljstvom ističemo kako je spomenuta manifestacija dobitnik godišnje turističke nagrade „Simply the best 2013“ (kristalne statue i zlatne povelje) koju su dodijelile UHPA i turistički časopis Way to Croatia u kategoriji Posebna priznanja za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda, u okviru poslovno turističke burze PUT u Malinskoj na otoku Krku.

Manifestacija će se održava od 2012. godine, a ostvarila je značajan broj posjetitelja koji neprestano raste te se pozicionirala kao centralna manifestacija Solinskog kulturnog ljeta i medijski brand grada Solina. Zadovoljstvo izvođača manifestacije kao i posjetitelja je na zavidnoj razini, a vidljivost u medijima iz godine u godinu je sve bolja te je ostvaren cilj promidžbe i očuvanja/oživljavanja antičke kulturne baštine kroz program „oživljene povijesti“ te promidžba lokaliteta na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu. Također povećan je broj posjetitelja u arheološkom lokalitetu Salona i gradu Solinu, također su povećani i prihodi ostvareni u ugostiteljstvu, trgovini i sl.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

U 2023. godini program se sastoji od slijedećih tematskih događanja:

1) Noć gladijatora 15.07.2023., Amfitetatar, Salonavečer je započinje ulaskom cara Dioklecijana u pratnji carice Priske, rimske straže i gladijatora, uz zvukove bubnjeva i trube u amfiteatar. Nakon dolaska cara i carice na binu, posjetitelji mogu uživati u borbama gladijatora u izvedbi pulske udruge Spectacula Gladiatoria, borbi Etruščana (talijanska povijesna postrojba Ruva Leu) te izvrsnom showu s vatrom Elsie Angeles Novaković. Od 20:00h posjetitelj mogu razgledati i antički sajam na predprostoru amfiteatra .

Osiguran je također i besplatan autobus s polaskom iz trajektne luke (preko puta DM trgovine, trajektna luka) u 19:30h.

2) Antičko vjenčanje 28.07.2023., Vrt Tusculum - ovom večeri uprizorit ćemo antičko vječanje uz uljepšavanje mladenaca, prikaz ceremonije vjenčanja, tradicionalnu gozbu kao i koncert Leopolda Stašića na violini.

3) Sajam antičkih zanata 04.08.2023., Centar grada Solina (Mali Glorijet) – sajam antičkih zanata – ovom završnom večeri donosimo dašak antike u centar grada Solina uz sajam antičkih zanata - kovač, lončar, antičke radionice za djecu, mirisovnica, radionica antičke hrane, antičku bajkaonicu, te glazbeni nastup Ivane Prusac i Ivane Kenk-Kalebić uz mandolinu i gitaru.

U okviru događanja 1. i 2. večeri našim posjetiteljima osiguran je besplatan razgled Salone u 20:00h s polaskom s Manastirina uz stručno vodstvo. Ulaz na manifestaciju je  besplatan.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje