<

Solinska jesen

>

Znamo da jesen kuca na vrata jer slijede pripreme za najveći događaj u gradu Solinu- Mala Gospa. Proslava Dana grada i blagdana Male Gospe , zaštitnice grada, održava se 8. rujna svake godine, i sastoji se od bogatog vjerskog, zabavnog i sportskog programa te tradicionalnog sajma. Vjerski program se odvija na najstarijem marjanskom svetištu u Hrvata- Gospinom otoku. Otok obgrljen rijekom Jadro, u srednjem vijeku postaje prvo naselje Hrvata. Na Otoku je u X. stoljeću na mjestu današnjeg crkve sv.Marije, Gospe od otoka (1880.), hrvatska kraljica Jelena sagradila je dvije crkve, Blažene Djevice Marije i svetoga Stjepana. Ovo svetište je 1998. pohodio i Sv. Otac Papa Ivan Pavao II., poslavši poruku Solinjanima "Čuvajte blago vjere koje vam je povijest povjerila!". Prateći rijeku Jadro uzvodno, naići ćemo na, kako je lokalci vole nazivati,  Šuplju crkvu. Ti ostaci trobrodne bazilike posvećene Sv. Petru i Mojsiju stajali su još na svršetku 17. i početku 18. stoljeća, jer su joj novi tada doseljeni stanovnici Solina dali to slikovito ime. Crkva iz 11. stoljeća, povezana s krunidbom kralja Zvonimira za hrvatskoga kralja 1075. godine, sagrađena je unutar velike starokršćanske bazilike po svoj prilici iz 6. stoljeća. Uz crkvu je bio i benediktinski samostan, povezan, možda, s vladarskom kućom pa je vjerojatno to i razlog da se nova crkva gradi upravo u staroj i da se u njoj obavlja taj važan čin. Po tome je ova ranoromanička trobrodna bazilika osobito poznata. U toku jeseni možete posjetite Međunarodni festival karikatura.Riječ je o festivalu koji se već 15.godina održava u Solinu i u kojem sudjeluje preko 1000 autora iz 60 zemalja svijeta, a čiji koncept uključuje izložbu radova koji u su u konkurenciji za nagradu, retrospektivu radova u proteklih 15 godina organizacije kongresa, radionice za odrasle i djecu, radionice izrade karikatura otvorena za javnost, glazbena događanja i sl.


Dan Grada i Blagdan Male Gospe

Proslava Dana grada i blagdana Male Gospe, zaštitnice grada, održava se 8. rujna svake godine, i sastoji se od bogatog vjerskog, zabavnog i sportskog programa te tradicionalnog sajma. Rijeka hodočasnika se i ove godine slila uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije...

Šuplja crkva

Gospin otok

Gospin otok, najstarije marijansko svetište u Hrvata, opkoljen rukavcima rijeke Jadro, u srednjem vijeku postaje prvo naselje Hrvata. Na Otok u je u X.stoljeću na mjestu današnjeg svetišta Gospe od otoka, hrvatska kraljica Jelena sagradila je dvije crkve, Blažene Djevice Marije i svetoga Stjepana. Ovo svetište je 1998. svetište je pohodio i Sv. otac Papa Ivan Pavao II...

Međunarodni festival karikatura

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje