<

Marusinac

>

Oko kilometar i pol od gradskih zidina sjeverno od amfiteatra u zaseoku Milišići nalazi se izuzetno važan još jedan salonitanski cemeterijalni kompleks nazvan Marusinac. Sredinom prošloga stoljeća pokušao je F. Carrara provjeriti neke ostatke i slučajne nalaze na zemljištu praveći nekoliko sondi. Tom je prilikom naišao na mozaik. Poslije prilično vremena tu je pronađen natpis prezbitera Ivana koji je u tekstu naznačen čuvarom uspomene na mučenika Anastazija (...sancti Anastasii servans reverenda limina...). Time je objašnjeno koji je mučenik tu bio pokopan. Bio je to Anastazije, za kojega legenda priča kako je doputovao iz Akvileje da u Saloni, u doba progona, svjedoči o svojoj vjeri. 
Na Marusincu su iskapali F. Bulić i L. Jelić, od 1892. s prekidima sve do 1910. godine i pritom otkrili mnogo pojedinosti koje su tek sustavnija istraživanja R. Eggera, F. Bulića i M. Abramića, te poslije E. Dyggvea 1929.-1930. godine, bitno upotpunila.

Temeljem istraživanja zaključilo se da je tu, početkom 4. stoljeća, neka bogata salonitanska obitelj pokopala tijelo jednog mučenika unutar svoga posjeda. Taj mučenik bio je Anastazije iz Akvileje, pogubljen, kao i kršćani pokopani na Kapljuču, za vrijeme Dioklecijanovih progona 304. godine. Veliki privatni mauzolej imao je kriptu u kojoj je u apsidi bio postavljen sarkofag s mučenikovim tijelom, dok su u predvorju počivali kršćanka Asklepija i njezin muž. U gornjem dijelu građevine bila je prostorija za posmrtne obrede, odnosno štovanje mučenika. Osim ovog mauzoleja na Marusincu su još dvije bazilike, jedna s otvorenim srednjim brodom - bez krova (tzv. basilica discoperta ili sine tecto) s narteksom i atrijem, otvoreni prostor između njih i kršćansko groblje uokolo.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje