<

Majdan

>

Područje podno Klisa, na zapadu Rižinica, a prema istoku, tj. prema Mosoru, uz proplanak nekad zvan Debelo brdo (Debela Glavica), pa sve prema Jadru i do Mravinačke kose na istoku, te prema jugu do Solinske rijeke, obiluje spomenicima iz rimskoga doba i iz srednjega vijeka. Tu su, sa sjeverne strane te kose, u dolini nekad punoj maslina i vinograda, prije pedesetak godina još bili vidljivi ostaci staroga puta (rimskoga?), a tu su se pronašli (1933.-1934.) i ostaci rimskoga zaseoka. Bila je to bogata villa (selo, posjed) na kojem se boravilo i u ranom srednjem vijeku što dokazuju građevine i ulomci skulpture iz starohrvatskoga doba. Takav je bio običaj ne samo u krajevima gdje su se doselili Hrvati, već je tako bilo i drugdje u Europi: došljaci su uvijek zaposjedali i naseljavali posjede prijašnjih stanovnika, osobito one bogatije. Tako je bilo i u Rižinicama, na kaštelanskim nalazištima (Putalju, Bijaćima), u Podstrani (u Sv. Martinu), u Poljičkim Jesenicama (tamo je bogati Splićanin, Petar Crni Gumajev, sagradio samostan i crkvu) i na još mnogim, mnogim mjestima.

U Majdanu je, osim ostataka građevina i rimskih nadgrobnih stela, reljefa (rasijecanje svinje, 3./4. stoljeće, Arheološki muzej u Splitu), zatim ulomaka iz starokršćanskoga i ranog hrvatskoga doba, ulomaka keramike (svjetiljke-lucerne, urne) itd. Izuzetan je nalaz rimski zahod (latrina) s vodenim ispiranjem. 
Prije nego su na nalazište došli arheolozi, uništeno je više od stotinu grobova ponajviše iz ranoga srednjeg vijeka. Poslije toga istraženo je još oko tridesetak grobova. Nalazi u grobovima uvrštavaju se zbog broja i kvalitete u najbogatije iz ovog razdoblja (uz ostalo zlatne i srebrne naušnice, zlatni privjesci, ogrlice), a položaj te luksusne ville koju su naselili došljaci, svjedoči o bogatijem, visokom sloju hrvatskog društva: zato neki autori (L. Katić) pomišljaju da je tu bio knežev posjed.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje