<

Sport i rekreacija

>

Ako u tijekom svog boravka u našem gradu želite provesti aktivan odmor, u Solinu ćete pronaći idealno mjesto za rekreaciju i sport od dugih šetnji do jogginga, biciklizma i ostalih rekreativnih sportova.

Šetnje

Zanimaju Vas duge šetnje?

Gospin otok uz rijeku Jadro savršeno je mjesto za obiteljska druženja. Uz obilje zelenila i patkice koje bezbrižno plivaju uređenim koritom Jadra, zasigurno ćete pronaći spokoj i odmor od gradske vreve.

Želite prošetati Solinom, a istovremeno uživati u kulturnim ljepotama?

Uputite se prema arheološkom lokalitetu Salona i krenite onim istim stazama kuda je kao dječak kročio car Dioklecijan.

Planinarenje

Ako pak tražite zahtjevnije rekreacijske staze ili planinarske puteve, u ponudi za naše goste je i Solinski planinarski put. Put se proteže po obroncima i grebenima Kozjaka i Mosora, planina koje okružuju grad Solin i njegovu okolicu i čijoj klimatskoj zaštiti ovaj grad, kao i njegov prethodnik - drevna Salona, zahvaljuje svoje postojanje. Ovaj planinarski put su osmislili, trasirali i označili članovi Planinarskog kluba «Split».

Put je podijeljen u tri etape, iako se dobrim tempom i ranim polaskom može obići u dva dana. Budući su pojedine točke i sekcije na njemu dostupne raznim stazama i iz raznih polazišta može se obići i na druge načine. Trasa puta kreće iz solinskog predgrađa Ninčevići, uspinje se na greben Kozjaka usponom Škrabutina, nastavlja grebenom Kozjaka preko vrha Sv. Jure, uočljivim ali razmjerno malo posjećenim područjem, gotovo planinarskom «sivom zonom» Bobanove i Markezine grede, Kliškim prijevojem i utvrdom Klis, te istočnim dijelom Kozjaka s Debelim brdom, da bi se spustila na naselja Kučine i Mravince te konačno završila na uzvisini Sutikva, nedaleko od solinskog predgrađa Japirko. Na trasi je 20 obaveznih kontrolnih točaka i jedna neobavezna je polu špilja Nugal na kozjačkoj litici nedaleko od Škrabutine, osigurana čeličnom sajlom i klinovima, ali koju traseri puta ipak preporučuju samo iskusnijim planinarima. Sajle i klinovi olakšavaju kretanje na još nekoliko mjesta duž puta. Na kontrolnim točkama nema pečata, već se obilazak dokazuje fotografijama.  Osim morfološki i botanički zanimljivih područja dalmatinskog krša, među kontrolnim točkama Solinskog planinarskog puta su i neka svjedočanstva čovjekova boravka na ovim planinama: crkvice, gradine, utvrde, stočarska naselja, stočarske i druge staze te drugi spomenici duge i bogate povijesti i kulture ovog kraja. 

Tenis

Ako se u toku Vašeg boravka pak želite opustiti uz tenis, naići ćete na nekoliko vrsnih teniskih terena uz prateće usluge (cafe, sauna, masaža...), smještenih u samom istočnom dijelu Solina u blizini rijeke Jadro.

Više o sportskim teniskim terenima možete saznati na facebook stranici kluba Tenis Dalmacijacement.

Street workout park Solin

Udruga Street workout Solin osnovana je 19.04.2015. u Solinu. Svrha Udruge je promicanje uličnog vježbanja u gradu Solinu, na razini Republike Hrvatske i u svijetu, pravljenje street workout parkova na području grada Solina, sudjelovanje, organizacija i vođenje u sportskim natjecanjima, briga o zdravlju i zdrastvenoj zaštiti članova Udruge te poduka i trening svih članova Udruge, ujedno i svih ostalih zainteresiranih građana grada Solina, a i šire. Street workout park u Solinu nalazi se na Bilankuši u blicini Policijske postaje.
www.streetworkoutsolin.com

Biciklizam

 

Turisti imaju priliku istražiti znamenitosti grada Solina biciklirajući u ugodnom i slikovitom ambijentu uz miris mediteranske vegetacije. Zbog svojeg geografskog položaja Solin pruža jedinstvenu kombinaciju različitih terena pogodnih biciklizmu. 

Biciklistička ruta: Ratnici povijesti

Amfiteatar Solin - Put Voljaka- Kaštel Sućurac- Amfiteatar Solin

Ova solinska ljepotica vodi nas tragom Igre prijestolja, ali i u veličanstvenu povijest ovoga kraja. Amfiteatar je pripadao antičkoj Saloni, nekad glavnom gradu rimske provincije Dalmacije, čija se veličina može iščitati i iz ostataka impozantnih zidina s kulama, gradskih vrata, foruma s hramovima, teatra, groblja sa salonitanskim mučenicima. Amfiteatar je sagrađen u drugoj polovici 2. stoljeća prije Krista, izvan zidina, no ubrzo je zbog širenja grada postao dijelom grada, a njegovi dijelovi postaju dio gradskih zidina. U blizini amfiteatra pronađeno je groblje poginulih gladijatora s natpisima njihovih imena, porijekla i borilačke specijalnosti. 
O važnosti Salone u antičkim vremenima govori nam i prikaz grada na Trajanovom stupu u Rimu. Solin se osim antičke kolijevke smatra i kolijevkom starohrvatske povijesti. Naime, Solin je jedan od tri važna onodobna centra gdje se oko 800. godine doseljavaju Hrvati. Najvrijedniji je spomenik iz tog vremena Natpis hrvatske kraljice Jelene koja je vladala kraljevstvom iz Solina te podatak o krunidbi hrvatskoj kralja Zvonimira u Šupljoj crkvi 1075. godine. 


Tehničke karakteristike:

Start staze vodi oko amfiteatra makadamskim putevima do cestovnog dijela prvog i najdužeg uspona na stazi. Glavni uspon započinje na 2. kilometru te prvo cestom pa kasnije makadamom vodi do 320m iznad mora. Uspon dužine 3,7 km, prosječnog gradijenta 8%, na pojedinim dionicama doseže preko 20% nagiba, no na MTB biciklu ga nije teško savladati. Nakon prvog uspona čeka vas lagani makadamski spust blagih gradijenata te vožnja valovitom stazom sve do spusta prema Kaštel Sućurcu dužine 10.7km prosječnog nagiba -6,6% s kratkim i vrlo strmim tehničkim dionicama na kojima je potrebno voziti povećanim oprezom.   Za ovu stazu pripremite MTB ili E-MTB bicikl jer su pojedine kamenite dionice pregrube za gravel i treking bicikle.
 

 

Paintball Salona Mravince

Paintball Klub "Salona" je osnovan 12. 04 2005. godine, i od tada uspješno surađuje s klijentima iz godine u godinu! Klub nudi opremu u najam, organizira teambuildinge, i sve to na atraktivnom šumskom terenu u Mravincima, udaljenom samo 10 minuta od centra Splita. Paintball je u zadnjih 15-20 godina najzanimljiviji ekstremni sport koji se igra u prirodnom okruženju i to diljem 40 zemalja cijeloga svijeta. Baziran je na adrenalinu i zabavi među igračima. Jača duh i karakter igrača, uči timskom radu, gradi samopouzdanje i razvija samoinicijativu kod pojedinaca. Iskušajte se i vi u jednom od najatraktivnijih extremnih sportova današnjice, paintballu! Provedite poslijepodne u ugodnom ambijentu prirodnog terena i timskom sportu prepunom adrenalina!
http://www.paintballsalona.com/


Zipline Kozjak / Split

Trosatna avantura preko 6 zip linija u cjelokupnoj dužini od 2.500 metara uz šetnju kroz krošnje borova, preko visećeg mosta na 90 metara visine.

Više na web stranici.

Ako želite da Vaš odmor bude aktivan, Solin je savršeno mjesto za rekreaciju i sport! Pogledajte naš promo spot usmjeren upravo aktivnom turizmu te svim sportskim aktivnostima koje turisti mogu koristiti na području grada Solina.

Posjetite Solin i budite aktivni!

https://youtu.be/6A1ZwB3IjjQ

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje