<

Anguja sa Šukice

>

... na brujet i na žaru uz blitvu

Sastojci za brujet:

  • anguje,
  • maslinovo uje,
  • tri velike kapule,
  • 2-3 režnja luka,
  • struk petrisimula,
  • jedan ljuti feferon,
  • četri pome,
  • sol, papar, vegeta,
  • dva deca bilog vina.

Za anguju na žaru: osin anguje triba isto maslinovo uje, sol, papar i par lisova lovora.
Prilog: Mac blitve, dva kumpirića, sol, papar, uje maslinovo.

E, da nije anguja ka guja, čistila bi je i ja malo češće, pa bi je rado spremala na žaru i na brujet. Eto, ovi san put velikodušno pripustila čišćenje Medinoj kužini, a sebi san u zadatak dala da moran zato posli „očistit" pjat, šta mi nije tako teško palo.
Medo je ima još jedan teži zadatak, čekat jednu dobru kišu da se iza nje pojave anguje. Rika je za naš obid bila izgleda najizdašnija na Šukici, odakle stižu anguje za aktualna jela, pa smo je zato odlučili počastit i nadit ovon poglavlju njezino ime.
Kod čišćenja anguje nema baš neke velike zafrkancije, samo triba nemat straj od onoga šta gmiže. Njoj van se jedino triba očistit stomak, ka i molu, a ljusaka nema.

Očišćenu anguju za brujet još samo triba iskidat popriko, na komade velike par centimetara.
S druge strane u jednu teču pripremite maslinovo uje pa na to ubacite isickano: na fete tri velike kapule, struk petrisimula, malo luka, jedan ljuti feferon, a može i pola, ako ne volite baš žestoko. Onda speštate i četri friške pome, dodate sol, papar i vegetu i na koncu zalijete sve sa dva deca biloga vina. Tako triba pustit da kuva još jedno pet, deset minuti da alkohol ispari. Onda tek dodajemo isičene anguje i kuvamo još jedno deset do 15 minuti. Kad sve bude gotovo poslužimo uz puru.
Za pripremit anguju na žaru ne triba je rizat na komadiće, već je onako u komadu nabodemo na ražanj u obliku slova S. Onda je začinimo sa papron, soli, lovoron i maslinovin ujen, pa je stavimo peč na žar. Uz to je slatko pojist i pjat blitve, a može i špinjače. Od maca blitve proberete najlipše listove, skratite korijen ako je pridebel, pa ubacite kuvat u vrilu vodu u koju ste stavili i malo soli. Nakon jedno 10 do 15 minuti, kad je sve gotovo, procidite, i zgnječite ako je kome tako po guštu. Prije nego šta blitva bude gotova nemojte zaboravit ubacit na sitno isickana i dva manja kumpirića. Ne valja van kad ima puno kumpira u zeleni, jer ako ga ima previše, „ubije" mu onaj slatki okus. Blitva se na koncu još začini sa soli, papron i maslinovin ujen bez kojega ne možemo. Umisto blitve možete ka prilog uz anguju na žaru skuvat i raštiku na uju, ko voli.
Nisan se ovi put mogla odlučit čega ću više izist, anguje na brujet ili na žaru, jer mi je oboje dobro leglo, jedino mi je bilo malčice krivo šta san iza Medine kužine bila pozvana na još jednu feštu u moje kolegice s plesa - Ariane, di me čeka domaći pršut iz Crivaca, odakle jon je muž, pa nisan bila sigurna oću li se i toga moć mašit. E, moš mislit, ma nisan ja u stanju parit oči, a da pjatanci prid menon šetaju bez da se laznen. Evo, ka da čujen Kapulu kako ovako besidi, aludirajući na moj „slabašan" apetit. A kakvog ste vi teka kad je rič o anguji prosudit ćete sami kad budete kušali ovu ricetu.

Iz kuharice „ A šta ću danas kuvat?" – zapisi iz Medine kužine
Tekst: Mia Sesartić, Recepti: Zoran Kljaković Gašpić – Medo

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje