<

Bob i manistra

>

... a za desert palačinke po Dioklecijanovu

Sastojci (za četri osobe):

 • po kila boba,
 • 3-4 režnja luka,
 • dvi kapule,
 • dec uja,
 • korijen od petrisimula,
 • po vezice petrisimula,
 • 3 do 4 karote,
 • 2-3 pome,
 • 10 deka suvoga, ka recimo pancete,
 • dvi šake manistre,
 • sol, papar, dva kućarina vegete.

Sastojci za palačinke: Po kila brašna (izmišat popola oštro i glatko), 4 jaja, 1 vanil cukar, dec mlika, po deca nike vode s mjehurićima, jamnice ili slično, čep ruma, a za pečenje uja i namaz koji oćete.

Kuvali smo već bob s artičokima, ma sad ćemo van, budući je stađun od ove verdure pripremit bob s manistron. Za četri osobe dovoljno van je kupit po kila boba, a to vas neće doć ni pet kuna tako da ćete imat, ne samo lipi, već i jeftin obid. Jedino ako oćete da van žene s pazara prodaju već očišćen bob jer ga nemate vrimena čistit. E, onda ćete morat platit nešto skuplje.Da van bob s manistron ne ispadne puno škur, da van manistra posli ne pocrni onda ćete morat skinit one crne kapice s boba, daje nan kuvarica Jase savjet, dok njezine kolegice iz Medine kužine, Mara i Branka priuzimaju dalje ricetu.
Stavile su sve satojke "u ladno" šta znači da neće posebno šufigavat na uju kapulu, luk, petrisimul, već su sve to stavile u teču. Dakle, na uje su posložile isickano: 3-4 režnja luka, dvi kapule, 3 do 4 karote, malo korijena od petrisimula i listove tog začina. Važnije van je stavit korijen nego listove, jer on daje jači vonj - napominju kuvarice. Još se stave i dvi do tri friške pome i malo suvoga, komad pancete ili šta slično.
- Di prajac nije stavija nogu, nema tu pravog šušta, ni gušta - ubacuje se Medo, odajući tako počast spizi sa suvin meson.
Sve se to onda kuva na vatri jedno 20 minuti, pa se doda onda bob i sve začini sa papron, soli i kućarinon do dva vegete. Reka bi opet Medo: Bojajte jelo po okusu i želji. Svako malo triba provat da bi znali šta ćete još dodat. Jedno deset minuti prija nego je bob gotov, a to ćete najbolje pogodit tako da jopet probate, ubaci se i dvi šake manistre, šubiote ili penete ili koje već oćete, kako van volja. I to van je to.

Osladit ćemo se malo i sa palačinkama. Ma znan, znan. Nema one domaćice koja to nije učinila ili koja to ne sprema barenko jedan put na šetemanu. A koja nije počela svoja kulinarske početke sa palačinkama? Ma nije u tome bit, već van oćemo pokazat kako to rade u Medinoj kužini.
Prvo ćemo dakle mikseron izmutit jaja i to posebno bilanjca, a napose žumanjca, jer će nan posli palačinke lipše izgledat, imat će po sebi onu lipu zlatnu mrižicu. Kad ste to izmiksali onda jopet spojite jaja i dodate prstohvat soli. Doda se i jedan vanilija cukar, pa se jopet miksa, pa dec mlika, pa se miksa, pa pola deca jamnice ili koje druge mineralne vode, pa se opet miša.
Ajme majko, ovo mi pari ka da Nadalina muti jaja.
Onda tek dolazi po kila brašna, a najbolje bi bilo pomišat malo glatkog, malo oštrog. Onda opet sve to izmiksamo, pa dodamo i malo ruma. Najlakše van je mirit na čepe od boce. Dakle, stavite jedan čep ruma.
- Kad palačinke imaju u sebi alkohola onda manje piju uja, manje su masne - saznajemo. Važno je prije pečenja dobro zagrijat tavu s uljen da van se posli smjesa ne bi zalipila i nemojte da van pliva uje. Uje samo triba malo "polizat" tavu. I palačinke radite u teflonskoj, plitkoj tavi. Zavisi od veličine tave s kolikon ćete kacijolon ubacivat smjesu u tavu. Ko je vješt, može činit i vratolomije s palačinkama dok jih privrće u zraku ili jih mogu okrićat običnon pošadon. A s čin ćemo jih mazat? Ma ja najviše volin jist samo s običnin, krupnin cukron, a morete i s domaćon marmeladon od nješpula, ka šta smo i mi učinili i dobili tako Palačinke po Dioklecijanovu. A možete i s čokoladnin preljevon, kakao namazon, sladoledon. Ma šta god namazali neka van je u slast!

Iz kuharice „ A šta ću danas kuvat?" – zapisi iz Medine kužine
Tekst: Mia Sesartić, Recepti: Zoran Kljaković Gašpić – Medo

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje